Expositie Quilts in oude kerken in Noord Groningen – 1

In noord Groningen waren gedurende drie dagen één-en-twintig ‘locaties’ opengesteld voor ‘festivalgangers’. Kerken, molens en een paar dorpshuizen hingen vol met quilts. Elke expositie bleek verrassend goed te passen bij het gebouw waarin ze waren tentoongesteld, en vormden zo een driedaagse eenheid.

Als eerste bezochten we een kerkje in Warfum, waar Elfriede Grooten exposeerde. Net als zoveel quiltsters vertelde zij dat ook voor haar de flora en fauna haar de inspiratie gaven. Zij maakte een ontwikkeling door via tradtioneel quilten naar meer eigentijds en artistiek, en ook dat is kenmerkend voor veel andere kunstenaressen.

In de Menkemaborg exposeerden de Elle-Maten. Zij vulden de ruimte met vrolijk gelach, waardoor bezoekers ook een indruk kregen van hoe hun groep functioneert: gezamenlijk quilts maken en heel veel ideeën omzetten in contrastrijke kleuren en vormen. Leuk om dat zo te zien hangen in het statige interieur van het Schathoes.

In de Jacobikerk in Uithuizen, met de prachtige gewelfde plafonds, hingen als sterk contrast vele quilts met lijnen en vormen, gemaakt door Monika Huelsenbusch.

En de kunstkerk in Warffum was het fenomenale decor van de akoestische wandkleden van Anne van den Heuvel. Deze Nederlandse ontwerpster is gespecialiseerd in het maken van unieke textiele werken die geluidsabsorberend zijn èn heel verrassend om te zien. Zij is gefacineerd door gelaagdheid, structuur en materieel en heeft een indrukwekkend oevre opgebouwd.

En zo liep ik naar al die prachtige kerkjes, in de hete zomerzon. Niemand herkende me aan m’n tasje, maar ik heb wel heel veel mooie praatjes gemaakt. Ik bezocht dit festival samen met mijn man, hij reed de route en amuseerde zich ook prima. Nu weer thuis, en eerst nog wat andere dingen om te doen. Vanavond gaat het verslag nog wat verder.

5 gedachten over “Expositie Quilts in oude kerken in Noord Groningen – 1”

 1. Ha Margriet, wat was het genieten! We hebben genoten van al het moois. En wat een mooie foto’s heb je gemaakt.
  Wij logeerden in Pieterburen en reden zaterdagavond naar Lauwersoog heelijk genietend van het landschap en de Waddenzee.
  Ik heb je helaas niet gezien, het was op vrijdag en zaterdag gewoon druk! Fijn voor de organisatie het was zeer geslaagd.
  Ik geniet nog even na bij je foto’s mooie dag vandaag!
  Francien

  1. Margriet Hof

   Hallo Francien,
   Whàt! Was jij ook in Pieterburen? Ongelooflijk!
   Oh zeg, als we dat hadden geweten, dan hadden we vast even wat af kunnen spreken.
   Hoewel wij dus op vrijdagavond nog naar de waddenzee gingen, en jullie dus op zaterdagavond.
   Maar zo grappig, dat we vlakbij elkaar zaten!
   We kennen elkaar niet, maar hadden van te voren gemaild dat we elkaar misschien wel zouden kunnen tegenkomen, en nu hadden we dus een overnachtingsplekje zò dicht bij elkaar! Echt zò grappig!

 2. Ha Margriet, inderdaad toen ik het las dacht ik oh jeetje misschien zat jij ook wel bij Hotel Waddengenot!
  Dan hadden we elkaar bij het ontbijt kunnen zien. Inderdaad heel grappig!!
  Wij zaten in huisje Pieterburen echt een heerlijke plek. Vrijdag en zaterdag hebben wij gefietst maar zondag niet meer. ’s Morgens hebben wij de kerk in Pieterburen bezocht en daarna heerlijk in de tuin gezeten bij Domies Toen. Wat een prachtige plek. We hebben ongelooflijk genoten van Groningen en bij het terug rijden zagen we het landschap weer veranderen. Ook weer mooi, eerst Drenthe waar mijn zus woont en ik daarna naar Twente. Ik houd moed op een dag kom ik je tegen………………

  1. Margriet Hof

   Hallo Francien,
   Fijn dat jullie het ook hebben genoten van die bijzondere dagen! En echt nog steeds zò frappant, dat we logies zo dicht bij elkaar hadden.
   Ik denk dat jullie wel een goede beslissing hadden genomen om zondag niet nog een keer te gaan fietsen, want het was best wel warm. Wij hadden van de verhuurster van B&B de hartelijke aanbeveling gekregen om naar Domies Toen te gaan, maar we besloten dat te bewaren voor een andere keer. Om toch zoveel mogelijk nog naar de quilts te kunnen kijken, maar na een tijdje was bij ons de energie ook wel op.

   Er gaan nu allerlei geruchten of het quiltfestival over twee jaar nog weer georganiseerd kan worden, maar ik denk dat het vast niet meer op dezelfde manier zal zijn als het nu was. Dus ik denk dat we nog iets unieks hebben meegemaakt. Dit gebied in Groningen is echt prachtig!

   En het zou heel leuk zijn als we elkaar nog eens tegenkwamen! Nu waren we dus op 600 meter afstand van elkaar maar wisten het niet. En bij een vorige quilt-festijn aan dezelfde workshoptafel maar wisten het ook niet. Dat moet dan een volgende keer echt anders!

   1. Helemaal mee eens Margiet volgende keer doen we het beter!
    Het quiltfestival was voor ons al de derde keer. Het is echter ook heel begrijpelijk dat de initiatiefnemers er nu mee ophouden. En ik hoop natuurlijk dat er een soort “doorstart” komt.
    Maar dat dit iets heel unieks was, ben ik met je eens! Het was geweldig, en jij nog heel erg dank voor de mooie foto’s. Ik heb zelf ook wel foto’s maar jij maakt er met het verhaal altijd iets bijzonders van.
    Mooie dag vandaag en een quiltgroet van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.