Geborduurde lap met Hollandse motieven

De lap met Nederlandse motieven is in de zeventiger en tachtiger jaren heel vaak geborduurd, en veel handwerkliefhebbers zullen deze lap herkennen. Het patroon is van Mies Bloch, die bekend werd door haar vele patronen van allerlei Hollandse tafereeltjes en motieven. Ook mijn bezoekster uit Engeland herkende deze lap, toen ze bij me op bezoek was. Toen ze deze lap zag, begon ze gelijk te vertellen. Dat haar oma zo eigenwijs was om dit ook te willen maken, maar dan zònder de voorgeschreven dmc-zijde. Zij deed het wel met maasgaren, want dat was veel goedkoper. “Echt?” vroeg ik, en zo ging het verhaal nog verder. Die maaswol was vroeger in allerlei kleuren verkrijgbaar, en dat wist ik niet maar ik had toevallig wel net een paar kaartjes in die felle kleuren liggen en die pakte ik erbij. “Was dat dan wel sterk genoeg?” vroeg ik, en het antwoord was dat de lap die zij van haar oma had geërfd (ook weer een heel verhaal, via neven en nichten die hem eerst wel en toen weer niet hoefden, en ze moest er wel nog even achteraan anders was hij weg geweest), nog steeds goed was.

Dus als je wel eens zo’n borduurwerk tegenkomt, waarbij wol gebruikt is in plaats van borduurzijde of borduurkatoen, bedenk dan maar dat het misschien van een mevrouw was die heel graag wilde borduren maar geen geld had voor al het materiaal. Dat maakt zo’n lap dan nog interessanter.

En nu heb ik dze lap, en die is heel fijntjes geborduurd, op dichtgeweven linnen. Maar hij is niet af. Ik plaats hem in m’n shop en dan denk ik dat iemand het vast nog wel leuk vindt om hem af te maken.

2 gedachten over “Geborduurde lap met Hollandse motieven”

 1. Hallo Margriet,
  Af en toe kom ik weer zo’n patroon van Mamma tegen en dat vind ik natuurlijk reuze leuk.
  Ook in Japan wordt haar werk nog steeds geborduurd, omdat daar een paar jaar geleden nog een boek is uitgekomen met haar patronen.
  De Japanse die deze allemaal uitgevoerd heeft voor die uitgave, heb ik leren kennen. Ze woonde toen in Parijs en is een paar keer bij ons op bezoek geweest en wij hebben haar daar ook opgezocht.
  Ze staat regelmatig in Instagram: Ayamimo 117.
  Ikzelf ben ook nog altijd bezig. Heb in april een expositie in Apeldoorn en het Pinksterweekend hang ik in in een synagoge in Winterswijk.
  Beste Margriet, met dank voor je interessante blogs en het allerbeste!
  Saskia Weishut-Snapper

 2. Hallo (mevrouw) Saskia,
  Oh, wat leuk dat je (eigenlijk u) reageert!
  Dat zullen mijn bloglezeressen vast ook heel leuk vinden, om een reactie te lezen van de dochter van Mies Bloch!
  In een ander blogje van vandaag liet ik weten dat ik probeer om me te richten op één onderwerp per blogje, en bij dit blogje was het eigenlijk het punt dat sommigen ook borduurden met maaswol (wat ik zelf wel grappig vond). Maar het onderwerp ‘Mies Bloch’ is nog zòveel breder! En daar zou ik ook nog veel meer blogjes over kunnen en willen schrijven!

  Elke keer als ik een patroon van haar tegenkom, ben ik zelf ook enthousiast, net zoals dat u ook schrijft dat het leuk is om af en toe een patroon van uw moeder tegen te komen. Bij mij was dat zelfs vanmiddag nog!
  Voor de foto voor dit blogje met oud Hollandse motieven, pakte ik één van m’n voorraad-mappen met die bekende acht patronen. En tot mijn verrassing vond ik daarin het patroon van oud-West-Friesland! Daar had ik een paar dagen eerder over geblogd. Ik had toen nog gedacht: dit lijkt ook wel een Mies-Bloch-ontwerp, maar ik wist het niet zeker. En nu vond ik zomaar het patroon van die West-Friesland-gebouwen, in één van die oude mappen. Dan vind ik het zelf ook zò leuk om weer een onbekend patroon van haar tegen te komen!

  Ik had dit dus nog niet eens bijgewerkt in dat blogje van een paar dagen geleden, en nu deze reactie. Heel erg leuk!

  En ook heel leuk om te weten dat er volgend jaar een expositie van uw prachtige werk in Apeldoorn komt. Daar ga ik dan straks zeker wel reclame voor maken!

  Nogmaals bedankt voor uw reactie, met de interessante tip om ook het werk van Ayamimo te bekijken. En hopelijk tot ziens volgend jaar bij uw expositie, want dan kom ik graag op een moment dat u er ook bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.