Ingelijste kraai (met een tip)

Vandaag gaat de Ingelijste Kraai op de post, naar iemand die deze bestelde. Gelijk na haar bestelling komt het hele verhaal van dit borduurwerk weer in mijn herinnering. Het was begin 2014, bijna tien jaar geleden. Ik had dat borduurwerk in een verzorgingstehuis gekocht en wilde het in mijn shop plaatsen. Maar ik wilde er ook een boodschap mee overbrengen, namelijk: Sommige oudere mensen kunnen vaak nog prachtig borduren, maar als iets af is kunnen ze niet meer zelf naar de winkel om een lijstje te kopen. Daar kunnen wij hen wel mee helpen!

geborduurde kraai met oude spulletjes

Ik weet nog hoe ik m’n best deed om die foto zo mooi mogelijk te maken, met allemaal spulletjes die oudere mensen soms ook nog hebben.
En ik weet nog hoe bijzonder ik het vond, dat ik zo’n gedachte kon delen op mijn blog. Dat ik iets door kon geven wat ik belangrijk vond. Ik vond het ook wel een beetje spannend, want ik was het nog niet zo gewend om zomaar op internet m’n ideeën door te geven. Dit is wat ik schreef, en dat blogje kun je hier nog teruglezen:

Als vrouwen hun hele leven hebben gehandwerkt,  dan willen ze dat ook graag nog doen als ze oud zijn geworden (als ze het nog kunnen). In verzorgingstehuizen zie je vaak dat oudere vrouwen  zulke mooie spulletjes hebben. En sommigen kunnen ook nog zulke prachtige dingen borduren. Maar één ding kunnen ze vaak niet: even naar de winkel gaan om een lijstje te kopen als iets af is. Dat vind ik dan zo sneu! Deze geborduurde kraai kocht ik op een verkoping in een verzorgingstehuis. Ik had gelijk bewondering voor de borduurster, maar ook wat medelijden. Want hoe lang zou dat prachtige borduurwerk daar hebben gelegen? Toen het af was, was er kennelijk niemand die het voor haar kon inlijsten. Nu vond ik een hoekje van mijn huis (ik heb heel veel hoekjes!) een lijstje wat ik kennelijk een keer in de uitverkoop had gekocht. Zeventig procent korting of zo. Dan hoef je er niet veel meer voor te betalen. Maar ook als het duurder zou zijn geweest, dan was het nog een goed idee geweest om dat voor zo’n oudere mevrouw te kopen. Dan had zij de voldoening kunnen beleven dat haar handwerk ook een pronkwerk was geworden. Ik had het haar graag gegund, en bij deze de oproep: als je een oudere mevrouw ziet borduren, bied dan eens aan of je voor haar een lijstje kunt kopen.

Dus dat was bijna tien jaar geleden! Al die tijd heeft die ingelijste kraai in mijn shop gestaan. Hij is nog steeds mooi, en de oproep om te kijken of je een oudere mevrouw kunt helpen om haar borduurwerk af te maken is nog steeds actueel!

Geborduurde kraai ingelijst

2 gedachten over “Ingelijste kraai (met een tip)”

 1. In onze bibliotheek is elke maand een Creatief Café, waar ik de honneurs waarneem. Ik merk, hoe belangrijk zulke uurtjes zijn voor oude dames, die nog wat mobiel zijn. We praten, terwijl ieder aan het eigen werk bezig is. Ze genieten er heel erg van en wij, jongere vrouwen, kunnen profiteren van hun kennis en ervaring.
  Alleen, als ze dan naar een verzorgingstehuis verhuizen, is dat te ‘ver’ weg, ze kunnen gewoon dat stuk naar de bibliotheek niet meer lopen. En dan krijg je de situatie zoals jij beschrijft : ze zijn afhankelijk van kinderen/ vrijwilligers voor een lijstje bij het borduurwerk of andere handwerkdingen, die ze nodig hebben.
  Het ergste vind ik dan, dat je deze prachtige werkstukken bij de kringloop of Dorcas terugziet.

 2. Mevrouw Verharen

  Ja, het is soms lastig om het contact met ouderen te onderhouden. Maar de reactie van Irene Pieters is ten dele waar.
  Ook ik heb wel eens bij Dorcas of een andere kringloop iet gekocht van iemand. Gewoon omdat ik het leuk vond en het graag wilde kopen. Ik geniet zo nog regelmatig van werkstukjes van anderen (voor mij onbekende mensen) . De werkstukjes krijgen zo toch nog een tweede leven.
  Soms zijn er prachtige borduurwerken bij en begrijp ik ook niet waarom het daar terecht komt.
  Ik geniet er dus maar gewoon van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.