Hennie en Sjoerd Stevan uit Winschoten hebben veel bijgedragen aan het de kennis van het vroegere handwerk. Heel lang hebben zij antiek textiel verzameld, zoals merklappen, drachtmutsen, souvenirrollen en proefstukken van fraaie handwerken. Daar hadden zij een museum van, Het Museum voor Naaldkunst, wat in 2016 is gesloten. Voor deze sluiting hadden zij eerst nog drie prachtige en waardevolle boeken uitgeven: Uit Kiep en Bazar, een beeldverslag van de vele vondsten op het gebied van fournituren en naaigerei. Pronklappen uit Nederlandse en Belgische meisjesscholen, die fraaie handwerken die meisjes vroeger leerden maken en die aan het eind van hun opleiding tot een lange rol, een souvenir de ma jeunesse, aan elkaar werden genaaid. En Zwarte merklappen uit het Oldambt, een verslag naar de herkomst van ruim zestig bijzondere lappen die gemaakt zijn door dochters van welgestelde boerenfamilies uit Groningen.
Vanuit handwerkgeschiedenis-oogpunt zijn dit heel waardevolle boeken! Er is veel studie en gedrevenheid voor nodig geweest om ze te maken, en vooral veel liefde voor dit oude handwerk. Er is een bepaalde tijdsspanne waarin dit soort boeken kunnen worden gemaakt: niet te laat, want anders kun je haast niks meer vinden van dat oude handwerk. En niet te vroeg, want dan is er nog geen aandacht voor.
Deze boeken zijn gewoon precies in de juiste periode gemaakt, en ze zijn een verrijking voor de kennis van de handwerkgeschiedenis.
En dit soort boeken heb ik ook heel graag in m’n shop! Ik heb ze bewaard voor nu om te laten zien, juist omdat ze zo belangrijk zijn en omdat ik dan nu kan zeggen dat deze boeken er helemaal bij horen, bij mijn overzicht van Nederlandse handwerkboeken.