Verkiezing nationale bloem

Als het Fluitekruid bloeit, dan pluk ik regelmatig een bos. Vanaf het vroege voorjaar zit er standaard een oud aardappelmesje in m’n fietstas. Van Fluitekruid wordt ik vrolijk, en je ziet het overal dus je kunt overal dat blije gevoel hebben.
Ongeveer vijftien kilometer hiervandaan weet ik een plekje waar ik goede kans heb om kievitsbloemen tegen te komen. Soms heb ik zin om die kilometers te fietsen, maar dit voorjaar niet want toen regende het alsmaar. Vorig jaar wèl, en de blije foto daarvan kwam ook op m’n blog. Kievitsbloemen geven ook een blij gevoel als je ze vindt, maar dat is niet zo vaak.
Velden vol Pinksterbloemen, Meizoentjes die tot aan de waterkant bloeien, of weilanden vol Paardebloemen: daar wil ik ook graag altijd even in verblijven en verblijden. Die bloemen zie je ook overal, en dus zijn er wat mij betreft vier soorten die in aanmerking komen voor de titel Nationale Bloem van Nederland.

Jullie kennen het verhaal toch al wel? Dat veel andere landen een nationale bloem hebben maar wij niet? Vanaf dit jaar gaat dat anders worden. Eerst kon er worden gestemd voor een shortlist, en daar kwamen bovenstaande vijf bloemsoorten uit. Fluitekruid, Kievitsbloem, Pinksterbloem, Paardebloem en Madeliefje. Nu kan iedereen opnieuw stemmen, en dan kun je kiezen uit deze vijf. Stemmen kan tot 2 juni, en dan wordt op 5 juni de nationale bloem van Nederland bekend gemaakt. Leuk!

En dat is natuurlijk (naast leuk) een serieuze business. Maar het gaat ook om bloemenplezier, en dat wou ik dan maar even laten zien op die middelste foto. Midden in een bloemenveld voel ik me in m’n element! Ik heb zo vaak over bloemen geblogd, dat ik foto’s uit m’n voorraad kon halen; de links gaan naar oude blogjes. Maar bij een verkiezing gaat het erom wat we er allemáál van vinden, wat onze nationale bloem moet zijn. Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen!

3 gedachten over “Verkiezing nationale bloem”

  1. Zweden kent al heel lang de landskapsblommor, vrij vertaald heeft iedere provincie daar een eigen bloem.
    En het gaat nog verder, ook een eigen vogel en een eigen boom of struik. In 2020 had men daar behoefte aan ook een nationale bloem en dat is het grasklokje geworden. De kievitsbloem zou ik willen nomineren voor ons land. Nu vrij zeldzaam weliswaar, maar vroeger vrij algemeen en vask te vinden op Oudhollandse tegels. In de omgeving van Zwolle komt hij nog goed voor in het wild, vandaar ook de bijnaam Zwolse tulp.Als de kievitsbloem het landelijk niet haalt, dan zou naar mijn bescheiden mening, Overijssel hem kunnen nomineren als de provinciale bloem.

  2. Ik vind ze allemaal zo leuk, kon al in de voorronde nauwelijks kiezen. Maar ik ben bij de paardenbloem gebleven: zonnetjes die me zo vrolijk maken en even later prachtige maantjes. En er is niet 1 paardenbloem, er zijn zóveel soorten echte paardenbloem, ook omdat ze zichzelf kunnen bevruchten. Maakt ze extra interessant. (Ik heb het dus niet over andere paardebloem-achtige composieten.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.