Heel veel tasjes genaaid

 

Als je van naaien houdt, dan hou je ook meestal van stof. En van het kòpen van lappen stof. Ik heb het vaak gedaan: een lapje stof kopen op de markt. En elke lap stof werd gekocht met een plan: “O, daar ga ik een rok van maken.” Of iets anders. En soms kocht ik gewoon een lap omdat ik de stof zo mooi vond. Of omdat de lap zo goedkoop was. Het plan om er iets van te maken zou dan later wel komen. Er bleven natuurlijk ook wel eens wat lappen liggen, want zo gaat dat. Je komt er niet altijd aan toe om alles te naaien wat je van plan was. Nu nam ik een stapel lappen mee naar een steeds-leger wordend appartement. Ik zette er een naaimachine neer en naaide af en toe wat tasjes. Dat was leuk werk. Lekker simpel, en veel resultaat!

En met zo’n mooi uitzicht was het heerlijk om telkens wat te naaien!
Op de laatste dag hing ik ze op aan een gordijnrails, die ik met een touwtje aan het balkonhek bond.

Lees reactie (1) of geef een reactie

Babytruitje

Op zondagmiddag hadden we als familie een mooi vier-generatie-moment in de zomerse tuin van ons ouderlijk huis. M’n oude moeder, haar dochter (mijn zus), haar kleindochter en haar achterkleindochtertjes.  Toen we aan de thee zaten gaf m’n zus een mooi bericht door: er was zojuist (bij één van haar andere kinderen) nog een meisje geboren!

Dit truitje had ik al klaarliggen als kraamkadootje. Het patroon is uit een oude Ariadne. Elk lief babytruitje bevat een ingebreide boodschap: welkom baby!

(overigens is het truitje ‘tweedehands’ maar dat mag best)

Laat wat van je horen en geef een reactie

Leeg

De drie kussens die nog in het appartement lagen, en waar ik op zondagen over blogde. Tot het laatst aan toe hield ik het gezellig, maar het werd wel steeds leger. Gister werden ook de laatste spullen terugverhuisd.
Als allerlaatste nam ik het vogeltjeskussen onder m’n arm. Gaan jullie nog maar even fluiten op je oude stekje.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Weet geen titel

En ik weet ook geen tekst.

Ander keertje weer.

Lees reacties (2) of geef een reactie

Rondjes borduren

De rondjes uit het Cirkelboek die ik hier borduurde. Ik borduurde op verschillende lapjes handwerkstof.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Kleine tasjes

Bloggen vanaf locatie heet dat denk ik. Zittend op één van deze boomstammen zeg ik nog even goedemorgen. Ik naaide nog wat tasjes (want de naaimachine wordt bijna weer ingepakt) en zag toen dat er wolken aankwamen. Gauw nog even de fiets gepakt om het bos in te gaan want daar was in nog niet zoveel geweest.

Gisteravond bij mijn fietstocht merkte ik dat ik ook behoefte heb aan een nog kleiner tasje, waar alleen m’n mobiel in past. Dus dat kleinste tasje (wat je op de fiets om je schouder draagt) ben ik nu aan het uitproberen.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Zomeravondfietstocht

 

Avondfietstocht. Terwijl ik m’n fiets weer eens op de foto zette, kwam er een koetsje langs.

Het ziet er haast on-Nederlands uit. Maar dit gebied heet gewoon de Veluwezoom. Naast het tweede tasje zie je nog net de toren van Doesburg maar er kwam net een grashalm voor.

Perfect landschap voor vakantie-tasjes. Ik vertel nog wel eens waar die allemaal voor zijn.

 

Laat wat van je horen en geef een reactie

Friet halen

 

Het was leuk om een tijdje vlakbij een snackbar te wonen. Je moet overal de leuke kanten van zien toch? Het gekke vrouwtje blijkt toch rechtop te kunnen staan. En bij nader inzien is ze toch niet zo gek want ze heeft zelf wat gebakken zie ik nu. Maar misschien is dat niet eens zoveel gezonder dan friet eigenlijk.

M’n shop was het tijdje dat ik hier was dicht, maar als hij straks weer open is, zal ik dit geborduurde vrouwtje erin zetten. Ze wil vast nog wel eens ergens ter decoratie dienen.

Lees reactie (1) of geef een reactie

Clivia rondje

Ik vroeg me af waarom ik nou voor oranje had gekozen om nog een rondje te borduren. Maar toen ik weer bij m’n moeder op bezoek was wist ik het ineens: de clivia! Ze had gezegd dat haar ouders altijd een clivia hadden in de grote koperen pot en het leek me leuk als de pot nog weer eens gevuld zou zijn. Dus gaf ik haar mijn exemplaar die net in knop stond. En nu zag ik dat hij mooi tot bloei is gekomen.

Na m’n bezoek ging ik nog weer terug naar het appartement wat nu bijna leeg is. Ik had wat handwerk jes meegenomen om hier af te maken. Maar het is makkelijker om een clivia-rondje te borduren dan om die stroken-gevallen af te maken dus die liggen er nog net zo als eerst.

Lees reacties (2) of geef een reactie

Vintage truitje

Vijf-en-dertig jaar geleden breide ik een linnen truitje met ajour motief. Het stond mooi maar ik had het eigenlijk te kort gemaakt en daarom droeg ik het niet zo vaak. Het belandde in een doos op zolder. Maar er komt natuurlijk altijd een moment waarop het dan ook weer tevoorschijn komt.

Ik vond nog meer: een bolletje van hetzelfde garen. Daarmee kon ik er aan de onderkant wel een stukje aanhaken. Vanmorgen vroeg het laatste stukje afgemaakt want ik moest ergens naar toe en ik wilde het nu dragen. Ik kreeg meerdere complimenten voor m’n vintage-truitje en het was heel leuk om te zeggen: zelfgemaakt! (maar dan wel vijf-en-dertig jaar geleden).

Laat wat van je horen en geef een reactie

Oude bloemetjes

In m’n fietstas heb ik meestal een mesje waarmee ik onderweg wat bloemen kan plukken. Soms krijg ik daar een opmerking over, zoals: “laat ze maar liever staan, want de bloemen zijn van ons allemaal.” En dat is ook zo. En ik bedank die persoon dan ook dat hij me daarop wijst want we mogen elkaar best aanspreken.

Toch pluk ik nog steeds soms wat. En ter geruststelling: dat doe ik alleen op plaatsen waar heel veel bloeit. Of waar toch in de verte de bermenmaaier al aankomt. Dan denk ik: als die maaier alles mag kortwieken  dan mag ik nu ook wel een paar bloemen plukken voor in een vaasje. En ik pluk natuurlijk nooit zeldzame bloemen, echt niet!

Ik geniet al een week van een klein vaasje met gele bloemetjes (als ik ze had laten staan dan waren ze nu hooi geworden). Ze passen bij een klein borduurwerkje wat ik net maakte. Het komt van een heel oud patroontje wat al jaren in een mapje zat met “ooit nog eens borduren”  En dat ooit was dus nu!

Lees reacties (4) of geef een reactie

Dingendoekje breien

Ook de laatste restjes katoen worden opgebreid. Als een bolletje katoen te klein is voor een handdoekje, dan brei ik er een vaatdoekje van. Lang geleden kreeg ik eens zo’n gebreid doekje van een mevrouw uit Canada. En ik nu wilden ik dit lapje ook zo in een punt breien, en met die specifieke gaatjes van het meerderen en minderen aan de kanten. Ik gebruikte de weegschaal om te weten wanneer m’n bolletje halverwege was, en begon toen met de minderingen. Fijn breiwerkje voor in de koffie pauze.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Bomen borduren

Een lange wandeling gemaakt met iemand die me daarvoor had uitgenodigd. Ik nam m’n borduurwerkje mee om te laten zien. Het is bijna klaar, alleen nog de rand. Ik vertelde dat het patroon komt uit het boek “zelf merklappen maken” en dat de naastgelegen bladzijde is gevuld met allemaal verschillende herten. Precies op dat moment zei m’n wandel-maatje: Kijk daar, een ree! Het was zo’n mooi moment. We keken naar elkaar. Ontmoeting tussen mens en dier. Zo Mooi. Dus misschien ga ik die herten ook nog eens borduren maar eerst ben ik blij dat de bomen bijna klaar zijn.

Lees reacties (2) of geef een reactie

Nachamu: troost

Aan het einde van een kerkdienst werd op een lange tafel voorin de kerk een stapel dekentjes gelegd die de dames van die kerk hadden gemaakt. Iedereen die belangstelling had kon ze even bewonderen voordat de handwerken werden opgestuurd naar Oost Europa. De organisatie die dit verzorgt heet Nachamu Ami en dat betekent Troost mijn volk. Iedereen heeft dekens nodig om ’s nachts warm te blijven en wat is het fijn als dat  dan een nieuw en mooi gehaakte dekentje kan zijn die niet alleen wol-warmte geeft maar ook liefde-warmte.

Ik vond het mooi om te zien wat de plaatselijke breiclub hier maakte voor het goede doel. En ook mooi om te laten zien hier op m’n blog, want er zijn vast ook wel anderen die graag willen blijven haken en breien maar voor zichzelf al genoeg hebben. Dan zijn er altijd wel organisaties die blij zijn met nieuw spul en het naar mensen brengen die het goed kunnen gebruiken. En die erdoor worden getroost in hun moeiten.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Mooie dagen

Wat je van ver haalt is lekker, zeggen ze, maar wat je dichtbij kunt kopen ook! Er was een landschapsfair vlakbij en daar kochten we desem brood en jam met een bloemetjesstofje over het deksel en gehaktballen van het vlees van wilde zwijnen. Nu zag ik een goed moment om m’n gebreide handdoekjes erbij te halen. Maar niet te lang spelen want het was nog leuker om een paar plakken brood te smeren voor mijn lief. We hadden een mooi weekend samen!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Lavendel kussentje

Lavendelkussentje wat ik lang geleden voor m’n moeder maakte en wat nu al een half jaar in m’n tas zit. Tussen de bloemetjes die ik gisteravond plukte. Ik ben veel bezig met het thema vroeger-en-nu.

Goede zondag!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Nog even fietsen ’s avonds

Bijna elke avond zwerf ik nog wat rond in een buurt die ik eerder niet kende. Even naar de snackbar  of even naar de rivier  of nog een eindje fietsen en genieten van het avondlicht. Vanavond was ik na terugkomst in het appartement waar ik nu een tijdje ben, bezig geweest wat mailtjes te beantwoorden. En dat gaat heel langzaam op die kleine toetsjes van m’n mobiel. Ik schreef steeds hetzelfde: dat ik de vraag nu niet goed kan beantwoorden omdat ik niet thuis ben en ik niks kan opzoeken. En nu dacht ik dat ik die tekst dus eigenlijk ook wel in een blogje kan zetten. Bij deze. Maar dat wordt natuurlijk niet gelezen door de mensen die de vragen stellen. En dat geeft ook niks. Ik vind het ook wel gezellig, al die vragen over patronen en handwerken. Blijf dus rustig vragen, en dan mail ik savonds wel terug dat ik er later nog op terugkom.

Ik ben dus nu heen en weer aan het pendelen tussen twee dorpen aan de rivier. En ik naai nog wat tasjes!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Gebreide handdoekjes

Eerst breide ik handdoekjes van alle restjes dikke katoen. En nu besloot ik ook de dunne katoen op te breien. Ik heb nog een vraag liggen van iemand die vroeg of deze handdoekjes ook fijn drogen. Eerlijk gezegd weet ik dat nog steeds niet. De drive om te breien is groter dan de drive om de doekjes uit te proberen. En de drive om te breien is ook al niet zo groot, want over deze doekjes deed ik wel een half jaar. Maar het was fijn om voor de rustige momenten steeds wat te hebben klaarliggen.

Lees reacties (2) of geef een reactie

Geborduurde hortensia

De hortensia’s hebben het zwaar in de hitte. Elke middag en avond zien ze er verschrompeld en verpieterd uit. Maar elke ochtend zijn ze dan toch weer bijgekomen door de koelte van de nacht.

Ik borduurde nog een rondje uit het nieuwe Cirkelboek van merkwaardig. Het lijkt wel een hortensia.

Lees reacties (2) of geef een reactie

Tasje uitproberen

Op een mooie zomeravond ‘avonds om negen uur nog even een patatje halen en dat opeten langs de rivier. En  een nieuw tasje uitproberen, bungelend aan het stuur.

Maar je kunt ook te dichtbij de kant willen zijn. M’n fiets viel om terwijl ik net lekker op de grond zat te genieten van de frietjes. Ik heb het stuur weer rechtgebogen en nu ga ik weer op weg.

Laat wat van je horen en geef een reactie