Indrukken uit het Mauritshuis


Naar een museum gaan is: indrukken opdoen. Kijken, veel kijken, informatie tot je nemen, genieten. Net zolang genieten tot je verzadigd bent. En dan weer naar huis.
Gister ging ik naar het Mauritshuis, waar een flink aantal wereldberoemde schilderijen te zien zijn. Het was móói! Ik kwam thuis met twee nieuwe mokken, dat is een beetje onze traditie. Na een tentoonstelling heb je altijd zin om wat te kopen in de museumwinkel, en in plaats van kaarten of boekenleggers koop ik dan soms twee mokken. Om nog een tijdje terug te kunnen denken aan al het moois wat we zagen. En een paar gehaakte kleedjes erbij…

Laat wat van je horen en geef een reactie

Kant op zijn best

In het Mauritshuis bestudeerde ik een paar schilderijen waarop het kant stralend is weergegeven. De portretten van dit echtpaar – Jacob en Aletta – werden in 1625 geschilderd door Frans Hals. Het is leuk om te weten hoe deze mensen heetten, maar hoe zou de kantsoort nu toch heten die vroeger zo mooi gedragen en geschilderd is? Is het Van Dijckhofkant of Vlechtkloskant?

In het boek Kant op zijn best, staan veel nog veel meer van dergelijke portretten van adellijke lieden uit vroeger eeuwen. In dit zeer fraaie boek staan foto’s van de verzameling van een museum uit Brugge. Voor kantliefhebbers is dit een erg mooi boek en ik plaats het nu in mijn shop.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Holbein borduurwerk

Jane Seymour was de derde vrouw van de Engelse koning Willem de achtste. In 1536 werd haar voorgangster Anna onthoofd en toen kon zij een tijdje (ongekroonde) koningin van Engeland zijn. Haar leven eindigde al na één jaar op deze hoge positie: ze stierf in het kraambed aan kraamvrouwenkoorts, maar toen had ze wel voor een latere troonopvolger gezorgd. Wat een tragiek!

Dus dat moet je dan eigenlijk wel even weten als je in een museum haar portret ziet. Mooie kleding is betrekkelijk. Dit schilderij hangt in het Mauritshuis in Den Haag en kon ik gisteren bewonderen. En nu wilde ik eerst een paar bestellingen beantwoorden en dan nog een paar blogjes schrijven. Als eerste zocht ik zojuist een besteld tijdschrift van Handwerken zonder Grenzen op, uit 1990. Het is een speciaal zwart-wit-nummer dus ik bladerde het even door. En jawel: er wordt ook aandacht gegeven aan het Holbeinborduurwerk! Dat is toch frappant!

Hans Holbein schilderde met veel precisie de versierende randen op kleding uit de 16e eeuw. Hij deed dat zò dat duidelijk te zien is dat de voorkant en de achterkant van die randen even mooi zijn: de achterkant ziet er net zo uit als de voorkant. Deze manier van borduren kreeg later de naam “Holbeinborduurwerk”. In het tijdschrift (wat ik dan nu even niet meer in voorraad heb, maar hopelijk later weer) wordt een patroon gegeven wat nagemaakt is van een oud schilderij.
Bijzonder om dan zo’n schilderij in het echt te bewonderen! Niet wetende dat ik hier nu vanmorgen zomaar een bijpassend tijdschrift zou vinden, had ik gisteren al ingezoomd op de mouwen. Wat een precisie!

Lees reactie (1) of geef een reactie

Blauw en geel in Den Haag


Het was een prachtige dag om in de trein te blijven zitten tot het eindpunt: Den Haag!
Vanaf het station was het nog maar 10 minuten lopen naar een museum met een wereldberoemd schilderij: Het meisje met de parel, geschilderd door Vermeer.
Al honderden keren heb ik er reprodukties van gezien. Afbeeldingen op boeken en tassen en parafernalia. En dan hangt het originele schilderij daar ècht!
Het was bijzonder!
Morgen nog meer foto’s uit het Mauritshuis.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Koude lente


Vervlogen lenteblaadjes op een koude ondergrond.
En een klein kussentje vanwege tòch een klein begin van het voorjaar!

(Het is leuk om een klein kussentje te maken van een borduurwerkje wat je misschien nog hebt liggen.)

Fijne zondag!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Oude handwerkboeken


Aan het eind van de ‘boekenweek’ nog wat oude handwerkboeken!
Sommige boeken zijn interessant voor quiltsters, zoals de Agenda quiltmania.
Of voor borduursters, zoals het leuke boekje Kruissteek voor jong en oud.
Andere boeken zijn interessant voor geïnteresseerden in de geschiedenis. Steekspel, Mangeldoeken, Kleding uit de ijstijd, De geschiedenis van het ontwerponderwijs.
Sommige boeken gaan over onderwerpen waar je misschien niet van zou verwachten dat daar een heel boek over vol geschreven zou kunnen worden, maar dat kan dus toch wel! Een heel boek over De stropdas.
Sommige oude boeken zijn weer leuk om opnieuw te gebruiken, zoals de boekjes Ontwerpen met weefsels en draden en Macramee.
En andere boekjes zijn alleen interessant als je toevallig daar net wat over wilt weten, zoals de kleine Bontgids.
Eén van deze boeken heet “Precious moments” en daar gáát het ook eigenlijk allemaal om! We willen graag ‘precious moments’ doorbrengen met handwerk of we willen iets weten over de geschiedenis. Wat is er al véél geschreven! De boekenweek is bijna ten einde, maar ik denk dat ik volgende week nog even verder ga met oude boeken toevoegen aan m’n shop.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Mutsen breien


Na de Siberische kou hebben we nu de Arctische kou. Dus nog steeds tijd voor ‘de ideale breiklus’: mutsen!
We hebben mutsen nodig, en ook wel meer dan één, want we willen er niet elke dag hetzelfde uitzien. Mutsen zijn allang niet meer alleen een praktisch hulpmiddel meer om ons hoofd tegen de kou te beschermen, maar ze zijn een modieuze uiting van onze outfit en persoonlijkheid.
Dus: voor elke stemming en gelegenheid een eigen muts! Keuze genoeg, en koude dagen om ze te dragen zijn er ook meer dan genoeg!

Mutsjes breienMutsen breienBabymutsjes breien.

Laat wat van je horen en geef een reactie

IJsbal


Er dwarrelen wat sneeuwklokjes naar beneden. Niet zoveel dat de takken bedekt worden met een dikke laag. Maar wel genoeg om nog eens terug te denken aan deze foto, die ik maakte in december. Toen had het wel flink gesneeuwd. En om nog eens terug te denken aan die ene keer dat het had gesneeuwd toen ik veertien was. Daar heb ik de laatste maanden heel vaak aan teruggedacht, en het wordt hoog tijd om die herinnering maar weer eens af te sluiten. Misschien dat een blogje helpt.

Ik was dus veertien en zat op school. Het was winter en de sneeuw was allang vies en naar en hard geworden. Het was géén sneeuw waarbij je nou eens fijn een partijtje sneeuwballen gaat gooien. Het was keiharde ijsblubber geworden waar al honderden scholieren overheen hadden gelopen. Toch konden die jongens dat natuurlijk niet laten, en ze gooiden gewoon toch. Het was in de kleine pauze. Eén voltreffer kwam keihard tegen mijn gezicht. In een flits gebeurde het. Ik weet nog precies wáár, want ik heb het moment al honderden keren herbeleefd. Ik kreeg dus die kei- en keiharde ijsbal tegen m’n kaak en was heel even black-out. Toen ging de bel en iedereen stoof weer naar binnen. De lessen begonnen weer. Ik zag niemand die mij hielp, of die even een bemoedigende opmerking maakte. En daarom wist ik niks beters te doen dan óók maar naar de les te gaan. Het juiste lokaal kon ik nog wel vinden en daar zat ik dan. De leraar merkte niks, die draaide z’n lesje af. M’n kaak deed pijn en ik hoopte dat het afzakte. En na de schooldag ging ik maar gewoon naar huis.

Toen ik zeventien was begon ik wat kaakproblemen te krijgen maar daar besteedde eigenlijk niemand echt aandacht aan. En toen ik al een eind in de vijftig was kreeg ik een beugel. Dat was vorig jaar. Ik vertel jullie elke keer trouw wanneer ik weer naar die verre tandarts-kliniek ben geweest. Maar eigenlijk nooit wat er nou aan de hand is. Het punt is: dat wéét ook niemand. Ik heb alleen een leven lang vol gebits-gedoe achter de rug en deze tandarts doet fantastisch werk om de boel weer goed te krijgen. Ik ben blij met deze behandeling (ook al is het zwaar).

En soms, als het dan echt wel eens maandenlang zwaar is (zoals deze winter), en als ik dan een zachte sneeuwbal in m’n eigen boom hang, dan denk ik terug naar hoe het misschien anders zou zijn gelopen. Als toen iemand dat meisje van 14 had opgemerkt. Als toen die rotjongens was verboden om met ijsballen te gooien. Dan denk ik terug aan die onveilige school en aan die rotdag en aan die knetterharde ijsbal tegen m’n kaak. Dan huil ik even.

Maar daarna ben ik weer dankbaar voor de behandeling die ik nu krijg en accepteer ik alle sores eromheen. Het gaat de goede kant uit. Net als met de lente, die heus ook komt….

Lees reactie (1) of geef een reactie

Nog wat macramé patronen


We werden verrast door de opleving van macramé. Vooral de macramé-kussens in woonwinkels zijn mooi om te zien en dan gaat het kriebelen om zelf ook zoiets te maken. In het derde Macramé boekje van deze vier staan foto’s en patronen om zelf zo’n kussen te maken.
Of een ceintuur, dat kan ook een leuk (beginners)project zijn. Daar is een Durable-patroon voor.
Het eerste boek, Modern Macramé, is aantrekkelijk vanwege de zeer duidelijke tekeningen die de knopen uitleggen, en het laatste tijdschrift, Magnificence in Macramé, blinkt uit in plantenhangers, maar dan wel in het Engels.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Engelse Flower designs

Bij het thema van de boekenweek ‘Natuur’ zocht ik een mooi Engels boek met bijzondere borduurwerken en patronen van planten en bloemen. Engeland heeft een zeer rijke traditie in het verwerken en weergeven van de rijkdom en kleurenpracht van bloemen. Dit boek 55 Flower designs (for cross stitch, canvaswork and crewel embroidery) is daar een voorbeeld van. Dit mooie boek plaats ik in mijn shop en terwijl ik daarmee bezig was viel mijn oog op de Fuchsia op de voorkant. Je ziet op de voorkant een Fuchsia die verwerkt is in een kaart en in een schilderijtje. En nu is de gedachte: als je nog een paar mooie geborduurde kaarten hebt liggen, dan kun je die misschien loshalen en er een mooi schilderij-lijstje omheen doen. Met een mooi lijstje komen die fijn geborduurde bloemen veel beter uit!


Ook fraaie borduurwerken kunnen worden losgemaakt uit lelijke of oude lijstjes en dan kun je ze opnieuw inlijsten. Vroeger werd er niet zoveel met passepartouts gewerkt, maar sommige borduurwerken zijn het zo waard om ze een mooie lijst mèt passepartout te geven. Een voorbeeld is het fraaie borduurwerk van de roze Hortensia. Dat werd uit de lijst gehaald en komt nu zonder lijst in m’n shop.

Borduur de natuur!
(En let niet op de prijs, maar koop een mooie lijs!)

Laat wat van je horen en geef een reactie

Knalgeel en okergeel

Daar kan niets tegenop: het felle geel van speenkruid! Nou ja, de zon is ook wel aardig geel, maar je begrijpt wat ik bedoel. Speenkruid-geel heeft iets speciaals! Gister zag ik het stralende bloemetje langs de waterkant tijdens een onverwachte wandeling. Bijzonder toch, als je uitgenodigd wordt voor een wandeling met een oudere dame? Niet-zijnde je eigen moeder dus.
Ik ben al een tijdje bezig met het borduren van zwarte randen op okergele handwerkstof. En ik had me voorgenomen om daarmee klaar te zijn als het speenkruid bloeit. Daarom werkte ik vanmiddag nog een tijdje aan de laatste rand, maar die is net niet afgekomen. Dus laat ik een klein stukje zien. Genoeg om het grote verschil te zien tussen fel-geel en de gedempte aanverwant.

Nog een tip: als je bijna klaar bent met een borduurwerk, leg het dan een tijdje voor je op tafel, zodat je er steeds even een blik op kunt werpen. Grote kans dat je dan nog een paar missende kruisjes ziet. Vlak voor deze foto maakte ik nog een klein kruisje op een plek waar het me eerder niet was opgevallen dat het daar nog miste, maar als je het de gelegenheid geeft dan zie je het.

En hebben jullie het Speenkruid nu ook al gezien?

Laat wat van je horen en geef een reactie

Easy knitting


Wol uitzoeken in een echte handwerkwinkel: een klein feestje! Ik was een dagje bij m’n moeder geweest en koos de terugweg via een dorp met een ouderwetse winkel. “Ik wil graag een trui breien” zei ik, en toen kwamen de bolletjes wol op de toonbank te liggen. Eerst telkens nog een kleur erbij, want al die kleuren zijn zò mooi! En daarna weer telkens een kleur opzij geschoven, die het bij nader inzien toch niet ging worden. ‘Vind u het niet erg dat ik er zo lang over doe?” vroeg ik, maar dat vond de vriendelijke winkelierster helemaal niet. “Nee hoor, iemand gaat heel lang met zo’n kleur breien en daarna wil je de trui ook nog heel lang dragen, dus dan wil je dat het echt de goede kleur is.” Ik werd weer helemaal bevestigd hoe leuk het is om wol uit te zoeken. En snel maakte ik nog een foto, die ik naar m’n dochter appte want zij had me gestimuleerd om nu eindelijk weer eens ècht te gaan breien (!!) en dus werd zij ook betrokken bij de kleurkeus.

Ik had het er warm van gekregen. Het is toch een intensief proces van afwegingen. M’n sjaal had ik al afgedaan in de winkel, en die bungelde uit m’n tas die op de toonbank stond. Het viel me op dat alle bolletjes die ik had uitgezocht er perfect bij pasten. Zou ik dan toch maar Fair Isle gaan breien? Dan kon ik àl die kleurtjes gebruiken. Maar nee, ik hou het bij één kleur. En na twintig minuten rekende ik af. De gekochte bolletjes liggen hier nu op tafel, en je begrijpt: de twijfel slaat al weer toe…. Want als je ziet wat Kaffe Fassett allemaal heeft bedacht…. bijzonder! Hij bereikte de top van de fabulous brei-mogelijkheden, en de foto’s in zijn boeken zijn prachtig. Ook een ander boek, met Fair Isle-sweaters simplified, is heel aantrekkelijk. Maar die boeken plaats ik in m’n shop. Die mogen anderen gebruiken….

Laat wat van je horen en geef een reactie

Vogels in kruissteek


Na m’n blogje van vanmorgen vertrok ik weer. Met de auto langs het kanaal. Een rit die ik de laatste tijd wel vaker maak. Al van verre zag ik dat de ooievaars op hun nest zaten. Gauw beslissen: even de ophaalbrug over voor een kijk-pauze? Dat deed ik dus. Heb ik die zwart-wit vogels ook eens op de foto.
Daarna had ik een mantelzorgdagje, maar er bleef gelukkig ook nog tijd over om wat buiten te zijn op de mooie lentedag. De buurvrouw (80) kwam langs en nodigde me uit voor een wandeling van een uur. Dat waren we al een tijdje van plan en vandaag kwam het goed uit. We liepen op een paadje waar de honden van het halve dorp werden uitgelaten en één sprong tegen me op en dat vond ik niet leuk. Wat het baasje natuurlijk helemaal niet kon begrijpen, haar lieve beestje doet ècht niks. Nee, behalve met z’n modderpoten tegen me opspringen, bah! Als ik ‘uitgelaten’ dieren wil zien, dan zie ik ze eigenlijk liever vliegen. Passend bij deze mooie lentedag is het mooie boek over Vogels in kruissteek. De tekeningen die Audubon in de 18e eeuw maakte van de vogels in Amerika zijn wereldberoemd geworden. Van deze tekeningen werden ook kruissteekpatronen gemaakt. En zo kun je de Kardinaalvogel, Tortelduif, Mangrove koekoek, Goudsijs, Visarend en Boslijster borduren. Het boek Vogels in kruissteek stond al langer in m’n shop en ik heb er ook al eerder over geblogd. Nu (het is tenslotte boekenweek) ook nog een bibliotheek-exemplaar voor een vliegend prijsje, kijk maar in m’n shop.

Laat wat van je horen en geef een reactie

Geliefde natuur-borduur-patronen van Eva Rosenstand

Ze hebben allemaal wel wàt: op het ene exemplaar een vlekje op de voorkant, bij een ander exemplaar een vouw middendoor. Bijna allemaal hebben ze de naam van de vorige eigenaresse schuin geschreven in de rechterbovenhoek (dat deed bijna iedereen vroeger). En veelal zijn de zijkanten wat gekreukeld omdat ze door het grote formaat net wat uitstaken ten opzichte van andere handwerkboeken. Toch zijn dit geliefde boeken, de oude ‘Heften’ vol met borduurpatronen van vogeltjes en bloemetjes. De ontwerpen zijn van Eva Rosenstand en Clara Waever. Ik heb nu weer van alle drie de boeken een paar exemplaren, en dat past mooi in de boekenweek, met als thema natuur.

Bij de eerste zin van dit blogje kun je daarom het accent ook anders leggen: Ze hèbben wat, deze mooie oude boeken, met volop bruikbare borduurpatronen uit de geliefde natuur!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Handwerkboeken in de boekenweek


“Haken beleeft als één van de belangrijkste technieken de doorbraak mee van het handwerken uit grootmoederstijd naar een moderne, creatieve vorm van vrijetijdsbesteding.” Dat staat in het voorwoord van het derde boek in deze collage: Haken, voor creativiteit en mode. Een boek uit 1972.
“De charme van haken wordt de laatste tijd herontdekt en het wordt wereldwijd steeds populairder.” Dat staat op de achterflap van het andere boek over Haken in deze collage. Maar toen was het inmiddels 2013.
Vanwege de boekenweek wilde ik wat oude handwerkboeken in m’n shop plaatsen, en ik probeerde de diversiteit zo groot mogelijk te maken. Maar er zijn altijd wel weer twee boeken die bij elkaar passen, en waarvan het leuk is om even een opmerking te maken. Zoals die haakboeken, die elk een ‘vernieuwende tijd’ weerspiegelen.

Verder in deze badge een Macramé-boek, daar wordt weer veel naar gezocht. En een Zweeds boekje met die mooie gewoven streep-tapijten. Het boekje “Brei eens een wandkleed” is ook zo’n ouwetje wat misschien z’n weg weer gaat vinden naar een creatief huis. Een boekje over een gebreide wandkleden zag ik nog niet eerder en de verrassingstocht naar wat ik allemaal tegenkom is nog niet ten einde. Op het kleine boekje met Scandinavische kerst-motieven om te borduren staan bekende namen en dat is waarschijnlijk iets voor liefhebbers. Het boek Komm, wir sticken is een oud boek uit de zestiger jaren, wat met mooie foto’s laat zien hoe de tafels werden gedekt met opengewerkte kleden. “Es ist viel leichter als du denkst! staat er voorop de cover.
Dan nog de vijfde druk van De Nuttige Handwerken (1948) en de dertiende druk van Het grote handwerkboek (1973); dat waren vroeger veel-gebruikte boeken. En nu weer!

Het is boekenweek, en ik doe mee!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Boeken over Fraaie handwerken

Een voorrecht: om bij je oude moeder op bezoek te zijn en aan de hand van oude foto’s en bewaarde schriften nog wat verhalen over ‘vroeger’ te horen. Gister was ik weer een hele dag bij m’n moeder en kwamen er wat documenten tevoorschijn die ik nog nooit eerder had gezien. Een foto van de school waar ze haar opleiding ontving, en nu ik die foto heb wil ik daar nog eens naar toe gaan om te kijken of het gebouw er nog staat. En haar oude herbarium, gemaakt in de oorlogswinter. Dat kreeg ik mee naar huis, maar dat moet ik eerst nog even bij m’n broers en zussen navragen of ze dat wel goed vinden. Want wie weet hebben zij daar ook wel belangstelling voor. Want zo gaat het tegenwoordig: dit soort documenten wordt gelukkig niet meer achteloos weggegooid maar we zien er de waarde van in!

Twee hele leuke boeken zijn al in de tachtiger jaren gemaakt door vrouwen die de waarde zagen van zo’n oud en vergeeld schrift, wat jarenlang op zolder was bewaard. De opleidingen waren vroeger heel gedegen en vooral op de opleidingen ‘Nuttige en Fraaie Handwerken’ werden prachtige dingen gemaakt. In schriften werden de tekeningen voor de opdrachten zorgvuldig bewaard en ook veel oefenwerkjes zijn bewaard gebleven. Het Handwerkalbum van Nelly van Maarseveen is een weergave van zo’n schrift uit 1886, en het boekje werd uitgegeven om veel mensen te laten meegenieten van het vele moois wat toen werd gemaakt. Het boekje Fraaie Handwerken laat een collectie patronen zien van rond 1900.

De geschiedenis van deze vormende opleidingen waar onderwijs werd gegeven op hoog niveau, is interessant om bij gelegenheid kennis van te nemen. Het werpt licht op waar we nu mee bezig zijn. Veel oudere vrouwen die vroeger zelf zo’n opleiding hebben gehad op een Industrieschool of Kweekschool, hebben het moeilijk gevonden om te zien hoe later het onderwijs zo veranderde. Een kleine troost voor hen is het om dan zo’n boekje te laten zien, zoals ik ook deed bij mijn moeder: “Kijk mam, wat jullie vroeger maakten wordt nu weer bewonderd en er zijn zelfs weer jonge vrouwen die deze technieken graag willen leren!” En daarvoor plaats ik deze boekjes in m’n shop.

Lees reactie (1) of geef een reactie

Het oude tolhuis in De Bilt

Als je het plan hebt opgevat om een markant huis of gebouw in je eigen omgeving te borduren, dan kan het handig zijn als je daar toevallig een telpatroon van tegenkomt. Maar als het een gebouw is waar nog nooit een patroon van is gemaakt, dan zul je dat zelf moeten doen. Een handig boek kan daar behulpzaam bij zijn: Your Home in Cross Stitch.

En misschien is het wel je eigen huis wat je wilt borduren. Hoe pak je dat aan? Het kan ook zijn dat het iets teveel van het goede is, om het huis van de buitenkant te borduren. Of misschien is het huis daar niet mooi genoeg voor. Dit boek biedt ook  allerlei tips en aanwijzingen om alleen een hòekje van het huis te borduren. Bijvoorbeeld die fijne fouteuill met daarnaast het plantentafeltje en daarachter de gordijnen. Of de piano met een plant ernaast, of de open haard. Net welk deel van het huis je het fijnst of mooist vindt om vast te leggen. Het boek gaat wèl uit van een Engelse entourage, maar de vele patronen en ideeën zijn vast ook hier wel bruikbaar.

En misschien woon je in De Bilt en ben je al honderden keren langs het karakteristieke oude Tolhuis gefietst en is dit borduurwerk wat voor je verzameling. Boek en Borduurwerk plaats ik in m’n shop. Met de verzuchting dat het me daar wel fijn wonen lijkt….

Laat wat van je horen en geef een reactie

Oude recepten weer eens maken

De bank zat vol lieve mensen want we vierden een verjaardag. Ik had wel zes oude recepten opgezocht die ik nog eens wilde maken. Allereerst kruidkoek en dat had ik al héél lang niet meer gedaan. Zo’n echt oud recept met karnemelk en zo. En toen ik eenmaal de weg naar de oude bakvormen weer had gevonden kwam er ook nog een hartige taart (met bladerdeeg, dat had ik ook al in geen jaren meer gedaan). Vervolgens vond ik nog een recept voor Venkelsoep. En Risotto uit de oven. In de tijd dat ik die recepten uitknipte in in een multomap plakte was dat nog helemaal nieuw. Inmiddels is er van alles mogelijk en gebruikelijk op culinair gebied en staan de receptenmappen ongebruikt diep weggeborgen in de kast. Maar het was leuk om ze daar weer eens vandaan te halen. Ik kwam uitgeknipte plaatjes tegen van kwarktaarten en monchoutaarten, want dat was vroeger allemaal heel nieuw en spannend. Na afloop van ons zes of zeven-gangen diner bladerden we met de vrouwen nog die receptenmappen door en haalden herinneringen op. Tussen de gangen door deden we spelletjes en zo hadden we een gezellige dag.

En hoe je ook je best doet op al die gerechten: een paar tafelkleedjes maakt het àf! Ook die oude kleedjes zijn leuk genoeg om af en toe weer uit de kast te komen!

Lees reactie (1) of geef een reactie

Patchwork boeken


Vier oude en één nieuw patchwork boek. Ze zijn heel verschillend van elkaar en dat komt natuurlijk omdat patchwork ook zo enorm veel variaties kent.
In Amerika was het vroeger gebruikelijk dat een bruid bij haar trouwen een bruidsquilt te geven. Het Double Wedding Rings-patroon was daarbij populair. De quilt symbolisseerde vreugde en romantiek in een periode waarin armoede troef was, en het was de uitdaging om van restjes stof een mooie quilt te maken. Patchwork for beginners is een oud boekje wat eerst de geschiedenis van het quilten behandelt, en daarna de basispatronen. The Patchwork Pattern Book geeft alle bekende patronen in toepassingen van de tachtiger jaren. Het boek Patchwork Quilting with Wool is wat voor geïnteresseerden in de geschiedenis van quilts. Deze worden meestal van katoen gemaakt, maar er is ook een lange geschiedenis waarin quilts werden gemaakt van wol. De schrijfster heeft daarvoor onderzoek gedaan in Amerikaanse musea.
Voor wie helemaal geen zin heeft in geschiedenis is het boek Nieuwe Quilttechnieken een leuk boek. “Iedereen kan een quilt maken!” staat er vol overtuiging op de achterkant. Het boek laat met aantrekkelijke voorbeelden zien hoe eenvoudig het eigenlijk is.

Quilten dus: die fijne, leuke, aantrekkelijke en bevredigende manier om met lapjes bezig te zijn en iets moois te maken. Wetende dat je dan in een lange traditie staat!

Laat wat van je horen en geef een reactie

Nieuwe sneeuwklokjes en een oud kussentje

Ze zijn er weer in overvloed! Mijn man kwam gisteren met vijf pollen thuis, die mocht hij uitgraven op een landgoed. Hij zette ze in de oudste bloempotten die we hebben. Eén pot is gebarsten; het lijkt erop dat na drie decennia trouwe dienst die potten nu toch eindelijk weggedaan gaan worden.

En dit is één van mijn oudste kussentjes. Ik borduurde op een restje stof wat nog van mijn grootmoeder was geweest, dus het stofje kan wel tachtig jaar oud zijn. Ik heb wat met ‘oud’ denk ik. Ik borduurde een Art nouveau-patroontje uit nòg ouder tijden, van begin vorige eeuw. Met wat fantasie kun je er wel gestileerde sneeuwklokjes in zien, met die driehoekige vorm. Het mooie van van een foto is dat je precies kunt weergeven hoe iets wàs, of hoe je iets ervàren hebt, zoals de sneeuwklokjes aan de waterkant op een lentewandeling. En het mooie van borduren is dat je met sterk gestileerde lijnen alleen de essentie van iets kunt weergeven. Dat heeft ook wat!

En bij al dat ‘oud’: wat fijn dat die lentebloemen elk jaar weer nìeuw zijn. Fijne zondag!

Lees reactie (1) of geef een reactie